Mistrovství ČR na krátké trati 3,5 MHz + 2x klasika - Vizovice 8-10.5.2009

Vizovické vrchy byly pro chebské radioorientační běžce úspěšné – přivezli celkem 9 medailí.
Michaela Kučová si přivezla kompletní sbírku medailí.
 
Na další závody národního žebříčku jsme se vypravili na východní Moravu. Na páteční odpoledne připadlo ve Zlíně na Mistrovství ČR na krátké trati v pásmu 80 m. Na start se muselo vystoupat 170 metrů převýšení. Neběhalo se ale jen z kopce, od dvou kontrol museli závodníci zase nastoupat nějaké metry nahoru. Trať složená z osmi kontrol na dvou různých frekvencích dává staviteli možnost postavit zajímavé a hlavně rozmanité tratě, i když některé kategorie měly postupy přes kontroly, které nevyhledávaly. Stříbrnou medaili si vyběhla v kategorii D10-12 Michaela Kučová, na nepopulárním 4.místě doběhla Katka Papežová z téže kategorie a Miroslav Vlach st. (M40). Pátá místa zbyla na Terezu Franckovou (D16) a Jindru Papežovou (D35).
 
Start sobotního závodu v dvoumetrovém pásmu byl přímo v centru soutěže v rekreačním středisku Revika u Vizovic. Hned první pohled do mapy ukázal na cestu po startu rovnou do kopce, do kopce a ještě jednou do kopce... Ovšem pro starší kategorie, které začínaly na kontrole R2, se jako ideální varianta ukázalo nečekat na relace všech kontrol a zahnout na první cestě doleva (nejlepší borci tu rychlou dvojku brali mezi relacemi za necelou čtvrthodinku). Nahoru do hřebenových partií Spleteného vrchu se ale muselo stejně vyběhnout, většina kategorií si zdejších vrcholů oběhala hned několik. Větší problémy než "horské prémie" paradoxně působila kontrola č. 1 na severním úbočí, která z řady míst po kontrolou byla obtížně zaměřitelná a mnohý závodník tu nechal i pár relací. V tomto závodu se naše děvčata v mladších žákyních posunula o jedno místo dopředu a zlatou medaili si tak odvezla Michaela Kučová, bronzovou Katka Papežová. Třetí místa obsadili v souboji se svými soupeři také Tereza Francková (D16), Eliška Kuncová (D20) a Miroslav Vlach st. (M40).
 
Předpoklad, že nedělní závod v pásmu 80 m se poběží na dosud nevyužité východní části mapy nám moc nevyšel. Oproti sobotě byl prohozen start a cíl a tratě obkroužily stejný prostor v opačném směru. Pro některé kategorie byla trať postavená odlišně, takže to nevadilo, někdo všem absolvoval téměř polovinu tratě v opačném směru než v sobotu. I v tomto závodu se objevila jedna ne příliš výrazná kontrola . Rychlá čtyřka schovaná na opačném úpatí hřebenu Doubrava měřila na jeho vrchol, což mělo za následek, že mnozí běžci na ni šli právě přes vrchol kolem televizního vysílače. V tomto závodě zkompletovala Michaela Kučová svou sbírku medailí, když doběhla na třetím místě. Stejnou medaili vybojoval Roman Borovička (M16), stříbrem si vylepšila pozici Tereza Francková.
 
Vizovické závody byly náročné na fyzičku (velké převýšení), techniku zaměřování zejména na dvoumetru (kontroly ve svazích a za hřebenem), taktické rozhodování (hned po startu se rozhodnout na kterou kontrolu). Z chebských závodníků se s nástrahami trati vypořádali Tereza Francková, Michaela Kučová a Miroslav Vlach st., kteří v součtu výsledků závodů obsadili první, druhé a třetí místo.
 
                                                                                  Miroslav Vlach st.
                                                                                
- - / - - - / . // - - / - - - / . //   - - / - - - / .. // - - / - - - / .. //   - - / - - - / ... // - - / - - - / ... //   - - / - - - / .... // - - / - - - / .... //   - - / - - - / ..... // - - / - - - / ..... //