Mistrovství ČR v nočním ROB a na dlouhé trati 12-13.4.2008


    Mistrovství ČR v nočním ROB a na dlouhé trati – pět zlatých do Chebu.

                                

                               1. řada vpředu - Blanka + Kuba

                          2. řada - Anička, Kačka, Lucka, Vojta

                          3. řada - Jindra, Hanka, Mirek, Vlasta



O víkendu 12-13.4.2008 proběhly dva závody Mistrovství ČR v rádiovém orientačním běhu, a to v nočním závodu a na dlouhé trati. Po 3 letech jsme se vrátili do podhorského terénu u Horního Slavkova, abychom využili dobrého zázemí v místní základní škole a příznivou vzdálenost okraje mapy bez nutnosti dovozu účastníků do prostoru. Přestože jsme soutěž pořádali, dokázali jsme obsadit i některé kategorie svými závodníky, z nichž někteří v těžkém terénu doběhli na medailových místech.

V sobotu večer odstartovalo 41 závodníků do tmy poprat se se záludnostmi nočního závodu (mapa Třídomí 1:10000).  Stavitel trati předložil závodníků tratě od 4 do 6 km (vzdušnou čarou), mnozí však zvolili horší pořadí ve vyhledávání kontrol a naběhali až o polovinu více. Nejrychlejšími ve svých kategoriích byli a pro první tituly Mistrů ČR si doběhli:

D13 Lucie Samuelová - Radioelektronika Cheb

M13 Vojtěch Papež - Radioelektronika Cheb

D16 Šárka Jelínková - Radioklub OK1KYP Praha

M16 Miroslav Vlach ml. - Radioelektronika Cheb

D20 Lucie Procházková - Radiosport Bílovice n.S.

M20 Jakub Oma - TJ Turnov

D35 Marcela Šrůtová - Radioklub OK1KYP Praha

M40 Jiří Mareček - Radiosport Bílovice n.S.

M50 Jozef Fekiač - Radiosport Bílovice n.S.

Stříbrné medaile dodali ještě chebští Blanka Jiráňová (D20), Jakub Papež (M16) a Anna Oplová (D13), bronzové Hana Najmanová (D20), Kateřina Kučová (D13) a Vlasta Vlachová (D35).

Na 10 hod nedělního rána byl načasován start mistrovského závodu na dlouhé trati. Po sobotních nočních 5-8 km čekalo na závodníky v lese 10 kontrol a dalších 15-20 kilometrů. Mistrovství se oproti minulým letům běželo trochu netradičním způsobem pouze s přijímačem pro pásmo 3,5 MHz - první povinná náběhová kontrola, poté další 2-4 kontroly v 1.kole na "pomalé frekvenci" a průběh majákem v těsné blízkosti cíle, pak následovalo 2. kolo se 3-5 vysílači na "rychlé" frekvenci, nakonec opět maják a cíl. Díky tomuto uspořádání se celý závod vešel na mapu Krudum 1:15000, kterou bylo možné poskládat na formát A4.  Odhadovaný čas vítěze v mužích byl 125-130 minut, vítězný Jakub Oma z Turnova trať zaběhl za 137 minut. Někteří ze závodníků využili téměř celý limit, který byl 230 minut.

Okolo 16 hod. byla celá soutěž ukončena vyhlášením výsledků. Zlaté medaile si na krk pověsili a tituly Mistrů ČR na své konto připsali tito závodníci:

 

D16 Šárka Jelínková - Radioklub OK1KYP Praha

M16 Jan Vlček - Radiosport Bílovice n.S.

D20 Blanka Jiráňová -  - Radioelektronika Cheb

M20 Jakub Oma - TJ Turnov

D35 Jindra Papežová - - Radioelektronika Cheb

M40 Ján Košút - Slovensko

D50 Jana Omová - TJ Turnov

M50 Jozef Fekiač - Radiosport Bílovice n.S.

Nejúspěšnějšími jednotlivci se stali Šárka Jelínková, Jakub Oma a Jozef Fekiač, když shodně  2x vystoupili na nejvyšší stupínek ve své kategorii. Z chebských si opět bronzovou medaili svým výkonem zajistila Hana Najmanová (D20).

Zástupci 9 oddílů pak získali body do národního žebříčku pro své týmy, nejvyšší počet zlatých medailí počtem 5 dosáhly oddíly Radioelektronika Cheb a SK Radiosport Bílovice n/Svit.

                                                                                 
- - / - - - / . // - - / - - - / . //   - - / - - - / .. // - - / - - - / .. //   - - / - - - / ... // - - / - - - / ... //   - - / - - - / .... // - - / - - - / .... //   - - / - - - / ..... // - - / - - - / ..... //