Mistrovství ČR na dlouhé trati 8.4.2011

Mistrovství ČR na dlouhé trati Běleč nad Orlicí
 
            Druhý dubnový víkend byl ve znamení Mistrovství ČR v nočním rádiovém orientačním běhu a na dlouhé trati. Pořadatelem byl po třech letech opět pardubický oddíl, který si pro konání závodů vybral lesy v okolí Hradce Králové, konkrétně mapy Stříbrný potok a Bělečský potok. Z našeho oddílu se na noční závod nikdo nepřihlásil, na dlouhou vyrazili Honza a Mirek (M50), Želva (D20), Smrček (M19 a Hubert (D16). Centrum soutěže bylo v dětském táboře J.A.Komenského u Bělče n/O. Závod na dlouhé trati se běžel dvoupásmově, začínalo se na 80 m, poté byla předávka a dobíhalo se z dvoumetru.  
            Po startu nás startovní koridor vyvedl na jednu z hlavních cest východ-západ. Trojka mi bouchla pode mne na jih, ale tu nedělám. Jednička a pětka mi v zákresu splývá, dvojka jednoznačně na sever a čtyřka rovně na západ. Rozhoduji se pro pořadí 4 – 1/5 nebo 5/1 – 2 – M. Při další relaci mne jednička točí dozadu, ale je nějaká slabší, trojka byla rozhodně silnější. Odhaduji, že bude kousek pod úrovní majáku. Pokračuji na čtyřku, razím a vybíhám na pětku. Na křižovatce chvíli váhám, zda se nevrátit pro jedničku. Vzhledem k tomu, že od dvojky jde na jedničku jasná cesta, pokračují na pětku. Tu přebíhám a na relaci se vracím. Dvojka jde jednoznačně po průseku, není co řešit. Po dvojce nasadím strojové tempo a mastím na jedničku. Dohledávám a jdu na maják. Na předávce se zdržuji asi 3,5 minuty, tankuji müsli tyčinku, kousek čokolády a ionťák, hledám svůj dvoumetr.
            Vybíhám po hlavní cestě na jih, jednička a čtyřka jdou doprostřed mapy, trojka mi vychází mezi start a cíl (což je špatně), dvojka je kulatá a míří někam na jih závodního prostoru. Pětku nejdu, ale je přede mnou. Postupně se čtyřka s jedničkou stáčí doleva. Pokračuji na dvojku, jde to ale pomalu. Razím a otáčím zpět. Trojka mi pořád vychází mezi start a cíl, proto odbočuji na jedničku s tím, že se pak vrátím na čtyřku a potom přes trojku co cíle. Po oražení čtyřky se vracím na cestu a jdu na sever. Trojka ale najednou stáčí doprava, odbočuji a na druhou relaci ji razím. Pak jen už do cíle. Je to 155 minut a 19,5 km a třetí místo.
            A zbylé výsledky? Honza doběhl na šestém místě, Želva byla čtvrtá, Smrček třetí a Hubert se vrátila do 4 a půl hodině z lesa. Na osmdesátce měla všechny kontroly, a dvoumetru ani jednu. A důvod? Zeptejte se jí.
 
                                                                                              Mirek
- - / - - - / . // - - / - - - / . //   - - / - - - / .. // - - / - - - / .. //   - - / - - - / ... // - - / - - - / ... //   - - / - - - / .... // - - / - - - / .... //   - - / - - - / ..... // - - / - - - / ..... //